Predavanje “Hrvatski fotografi na međunarodnoj izložbi fotografije ‘Čovjek i more’” u Zadru (1957.–2004.)

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković poziva Vas na predavanje Ante Orlovića

HRVATSKI FOTOGRAFI NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI FOTOGRAFIJE ČOVJEK I MORE U ZADRU (1957.–2004.)

u prostorijama Centra (Kružićeva 7, Split), u četvrtak 5. ožujka u 18 sati.

 

Zadarska međunarodna izložba fotografije Čovjek i more pokrenuta je 1957. godine u sklopu Ribarske izložbe i festivala. Već iduće godine, organizaciju na sebe preuzima Moderna galerija u Zadru, koja će organizirati izložbe od trećeg izdanja 1963., pa sve do posljednjeg, 17., održanog 2004. godine. Većinu sličnih izložbi u to vrijeme uglavnom su organizirali foto klubovi, sajmovi, kulturni i turistički festivali, u sklopu kojih se kultura organiziranja međunarodnih izložbi počinje sve intenzivnije širiti nakon Drugog svjetskog rata. Na globalnoj razini, vrhunac takve prakse zamjećuje se 50-ih i 60-ih godina. Za razliku od toga, Čovjek i more bio je specifičan po tome što ga gotovo od početka organizira galerijska ustanova. Izložba je od 1957. do 1982. bila žirirana i u jednom je trenutku bilježila gotovo 7000 prijavljenih fotografija autora iz cijelog svijeta, dok je od 1986. do 2004. bila pozivnog karaktera, bez žirija i nagrada. U natječajnom razdoblju na zadarskoj izložbi je u prosjeku izlagalo oko 200 fotografa, a gotovo na svakoj izložbi najveći broj zastupljenih autora dolazio je s područja Jugoslavije.

U predavanju će biti istaknuta zastupljenost autora i foto klubova s prostora Hrvatske, s naglaskom na splitske fotografe. Iznijet će se podaci o broju prijavljenih i izlaganih autora te komentirati kvaliteta izlaganih fotografija, kako bi se uvidjelo jesu li odluke žirija pratile recentna strujanja u mediju. Namjera je predavanja utvrditi je li tijekom vremena došlo do razvoja fotografske poetike kod hrvatskih fotografa ili njezinog potencijalnog zaostajanja u odnosu na aktualna svjetska fotografska strujanja.

 

Zvonimir Brkan, “Izvan sebe”, 1955.
(izložena prvi put 1957. na izložbi “Čovjek i more”)

 

Ante Orlović (Zadar, 1991.) diplomirao je 2016. godine na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, završivši jednopredmetni preddiplomski studij povijesti umjetnosti (2011.–2014.) te diplomski studij povijesti umjetnosti, konzervatorski i muzejsko-galerijski smjer (2014.–2016.). Godine 2017. započinje jednogodišnje stručno osposobljavanje za zvanje kustosa u Narodnom muzeju Zadar (Galerija umjetnina). Poslijediplomski studij Humanističkih znanosti Sveučilišta u Zadru upisuje 2019. godine s temom radnog naslova „Izložba Čovjek i more u kontekstu srodnih manifestacija međunarodnih izložbi fotografije“.