Radionica Etika fotografske reprezentacije

Što? Radionica Etika fotografske reprezentacije 

Tko? Voditeljica Sandra Vitaljić

Kada? 25.–29. 5. 2020. (precizni detalji o vremenu održavanja bit će objavljeni uskoro)

Gdje? online

U sklopu projekta Ekspozicija – Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas, koji se provodi uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanosti, umjetnica Sandra Vitaljić vodit će studentsku radionicu Etika fotografske reprezentacije, namijenjenu ponajviše studentima Akademije likovne umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta, osobito odsjeka za povijest umjetnosti te etnologiju i kulturnu antropologiju. Zainteresirane sudionike molimo da se jave na e-adrese trubic@ffzg.hr, bojanmrdenovic@gmail.com i/li skrizic@ipu.hr kako bi na vrijeme dobili upute i materijale.

Na radionici ćemo se baviti temom etičnosti fotografske reprezentacije kako u fotografiji diseminiranoj u medijima tako i u radovima umjetnika koji koriste fotografiju. Kroz niz studija slučaja iz hrvatskih i svjetskih medija razmatrat će se kako medijski narativi oblikuju javno mnijenje i u kakvom su odnosu reprezentacija i ljudsko dostojanstvo, osobito kada se radi o fotografijama patnje i prikazu ranjivih skupina. Medijske strategije masovne diseminacije i komodifikacije slika stradanja uglavnom ne uključuju razmišljanje o pravu na dostojanstvo svake osobe bez obzira u kakvoj se situaciji nalazi i iz kojeg dijela svijeta dolazi. Zauzimajući poziciju iz perspektive prava na slobodu govora i s pravom na umjetničko izražavanje, fotografija često krši pravo na privatnost i oduzima pravo na ljudsko dostojanstvo onima koje reprezentira rangirajući ih prema društvenom statusu, geografskoj lokaciji i/ili boji kože, iako je pravo na dostojanstvo univerzalno pravo zagarantirano Općom deklaracijom o pravima čovjeka. Praktičan rad i diskusija će se provoditi kroz analizu medijskih objava, umjetničkih postupaka i društvenog utjecaja tako kreiranih narativa. Cilj radionice je podizanje vizualne pismenosti i razvijanje etički osviještenih načina reprezentacije.
U prvom online susretu Sandra Vitaljić predstavit će svoj rad “Voljena” i govoriti o reprezentaciji nasilja nad ženama i etičkim pitanjima koja se nameću u radu sa žrtvama nasilja. Osim toga, u predavanju o razvoju ženske fotografije tijekom 20. stoljeća, a koje će održati Sandra Križić Roban, razmotrit će se načini kako su žene krenule djelovati i istraživati u području fotografije.
Prvi dio radionice održat će se u zadnjem tjednu svibnja, a sastojat će se od online uvodnih predavanja, razgovora i uputa sudionicima. Završna prezentacija radova i zaključni dio radionice ovisit će o razvoju epidemiološke situacije, pa će odluka o konačnom datumu održavanja biti prilagođena preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te dogovorena s polaznicima.

 

Sandra Vitaljić diplomirala je, magistrirala i doktorirala je na Fakultetu za film i televiziju (FAMU), Akademija izvedbenih umjetnosti u Pragu, i niz godina predavala je predmete iz područja umjetničke fotografije na preddiplomskom i poslijediplomskom studiju snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Fulbright stipendije na Rochester Institute of Technology, School of Photographic Arts and Sciences, Rochester, NY.