“Gledati prazninu, čekati” – produljenje roka za prijavu sažetaka

Produljenje roka za podnošenje prijava s 30. lipnja na 20. srpnja 2020.

Obavijest o prihvaćanju prijave 7. kolovoza 2020.

 

 

Institut za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu

poziva vas na sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu koji se organizira 3.-5. prosinca 2020. u sklopu tjedna znanstvenih i stručnih događanja OTKRIVANJE DALMACIJE VI

Gledati prazninu, čekati

Potaknuta aktualnom situacijom, ova interdisciplinarna konferencija bit će posvećena povijesti i teoriji reprezentacije praznog prostora kroz medije fotografije, filma i drugih umjetničkih praksi. Jednako tako, konferencija je otvorena temi praznine, izolacije i samoće iz perspektive drugih akademskih područja.

 

 

 

Godinu 2020. u cijelom je svijetu, izvan svih očekivanja obilježila pandemija COVID-19. Fotografije praznih javnih prostora, mjesta povijesnih događaja, proslava, protesta, druženja, turističkih gužvi, od Milana, Pariza, Londona, Istanbula, Hong Konga… do Dubrovnika, Splita, izazivaju slatko-gorke osjećaje. S jedne strane, te su slike beskrajno lijepe. Podsjećaju na umjetničke knjige i povijesne fotomonografije gdje su se autori trudili stvoriti uvjete kako bi mogli prikazati ambijente bez ljudi. S druge, pak, strane, podsjećaju koliko je mjestu potrebna ljudska interakcija.

Uz ostalo, ovo će razdoblje biti obilježeno preispitivanjem individualnog i kolektivnog sjećanja, vremena koje je bilo, koje jest i onoga koje očekujemo, no za koje još uvijek ne znamo, kako će izgledati. Možda više nego ikada ranije, sadašnjost promatramo osvrćući se u prošlost u kojoj počiva zajednička budućnost. Linearnost vremena trenutno je svedena na “vremensku petlju”, unutar koje cirkuliraju nada, dosada, strah, sjećanje i brojni drugi aspekti ljudskih života. Sve njih potrebno je promotriti izvan ustaljenih metodoloških obrazaca, koristeći iskustva «ponovljenih izvedbi» (ili barem njihovim zamišljanjem), ali i postavljanjem pitanja koja su, možda, čak važnija od odgovora.

Mogu li nas vizualizacije praznih prostora usredotočiti na čekanje, možemo li se izmaći prekomjernoj konzumaciji (koja ionako na negativan način utječe na produktivnost)? Potaknuti znanstvenim projektom Instituta za povijest umjetnosti „Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas“, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, odlučili smo organizirati međunarodnu konferenciju pod naslovom „Gledati prazninu, čekati“. Iskustvo rada na projektu koji ujedinjuje rad stručnjaka u poljima povijesti umjetnosti, etnologije, medicine, arhitekture i drugima, ukazuje na važnost raznorodnih pogleda na temu konferencije.

Nadamo se da će se ova konferencija održati po našem povratku u gradove, u postizolacijskom periodu, kada će iskustva naše odvojenosti od javnog prostora početi na različite načine doprinositi dugoročnom poboljšanju života u njemu, a koji će trebati senzibilitet, pažnju i strpljenje kako bi se nadvladale pandemijom izazvane distopijske slutnje.

Pozivamo stoga sve one koji žele istražiti povijest i teoriju reprezentacije praznog prostora te fenomen praznine, izolacije i samoće u interdisciplinarnom razgovoru, primarno kroz medij fotografije, da pošalju sažetak od 250 riječi i kratak životopis na e-adresu discoveringdalmatia@gmail.com.

 

Prijava

Sažeci radova (250 riječi) uz kratak životopis na engleskom jeziku šalju se u pdf formatu na adresu discoveringdalmatia@gmail.com. Rok za prijavu je 20. srpnja 2020.

 

Važni datumi

  • Prijava do 20. srpnja 2020.
  • Obavijest o prihvaćanju prijave 7. kolovoza 2020.
  • Početak konferencije 3. prosinca 2020.

 

Ostale informacije možete pronaći ovdje