Slike iz naše ortopedske bolnice: fotografija kao argument strategije razvoja ortopedije u Hrvatskoj za vrijeme Prvog svjetskog rata

Stella Fatović-Ferenčić, Martin Kuhar: 

“Images from our orthopedic hospital”: Photography as a tool of orthopedic strategies in Croatia during the WWI”, International Orthopaedics

https://doi.org/10.1007/s00264-020-04837-x (online objava 8. 10. 2020.) U tiskanom obliku članak će u sklopu novog broja znanstvenog časopisa izaći do kraja ove godine.

 

Od samih početaka fotografija je odigrala važnu ulogu u razvoju ortopedije kao struke. Taj je aspekt osobito dobro vidljiv tijekom Prvog svjetskog rata kada su mnogi ranjeni vojnici zaprimljeni u ortopedske i rehabilitacijske ustanove. Unatoč navedenom, sustavne analize o ulozi fotografije u ortopedskoj praksi tek su sporadične.

Utemeljiteljem ortopedije na području Hrvatske smatra se Božidar Špišić (1879. – 1957.) koji je osnovao prvi privatni ortopedski institut u jugoistočnoj Europi u Zagrebu 1908., a na zahtjev vlade i prvu javnu ortopedsku ustanovu 1915. godine.  Fotografski studio je bio jednom od sastavnica njegove svakidašnje prakse, pa je tako prikupljen vrijedan dokumentacijski materijal od 102 fotografije koji je činio temelj Špišićeve publikacije:  Kako pomažemo našim invalidima. Slike iz naše ortopedijske bolnice i invalidskih škola.

U članku nedavno publiciranom u međunarodnom časopisu International orthopaedics  usmjerili smo pozornost na te fotografije, ukazujući na činjenicu da je upravo taj fotografski materijal poslužio Špišiću u pozicioniranju  ortopedije ne samo kao nove kliničke već i nezaobilazne javnozdravstvene struke.