Čitalačka grupa “Otkrivanje prostora sjenom kroz povijest arhitekture i fotografije”

Institut za povijest umjetnosti poziva na sudjelovanje u čitalačkoj grupi  Otkrivanje prostora sjenom kroz povijest arhitekture i fotografije,

u petak, 22. siječnja u 19 sati, putem platforme zoom.

 

Dioklecijanova palača, Split, Nenad Gattin

Čitava povijest arhitekture može se predočiti na fizičkoj i metafizičkoj razini kroz pristup kreiranju svjetla i sjene. Svako je razdoblje gradilo prostor tragajući za karakterističnim svjetlom, u skladu s društvenim, kulturnim i tehnološkim promjenama. Čitalačka grupa ima za ishodište genezu arhitektonskog definiranja prostora svjetlošću i njoj pripadnim kvalitetama sjene. Razgovor potom prelazi na fotografsku interpretaciju sjene u arhitekturi. Dvodimenzionalna slika trodimenzionalnog objekta iskazuje se posredstvom sjene, kao proizvodom svjetlosti u varijacijama vremena i prostora. Postavlja se pitanje kako prikaz prostorne sjene u mediju fotografije utječe na naše razumijevanje i doživljaj arhitekture. Kroz razgovor o poimanju sjene u arhitekturi vode nas odabrani ulomci iz tekstova Louisa Kahna, Jamesa Brogana, Gordona Baldwina i Elise Valero Ramos te odabrane fotografije Ćirila Metoda Ivekovića i Lyonela Feiningera, s fokusom na splitski opus Nenada Gattina. Voditeljica čitalačke grupe je dr.sc. Ana Šverko.

 

Čitalačka grupa organizira se u okviru HRZZ projekta “Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas”, voditeljice dr.sc. Sandre Križić Roban. Sudjelovanje je potrebno prijaviti na e-mail adresu asverko@ipu.hr, najkasnije u srijedu, 20. siječnja (do kraja dana). Nakon prijave svakom sudioniku/ci bit će poslan link na zoom sastanak i nekoliko tekstova koje je potrebno pročitati prije održavanja čitalačke grupe.