Predavanje dr. sc. Leonide Kovač o projektu ”Fotokemika” Silvestra Kolbasa

Leonida Kovač: Fotografija, materija i memorija

 

U utorak 2. veljače u 18 sati održat će se online predavanje Leonide Kovač naslovljeno Fotografija, materija i memorija.

 

Leonida Kovač u svojem predavanju analizira interdisciplinarni istraživački projekt Fotokemika hrvatskog fotografa i filmskog snimatelja Silvestra Kolbasa. Fotokemika je osnovana u Zagrebu 1946. kao mali laboratorij za proizvodnju crno-bijelog fotografskog papira, fotokemikalija i jednostavnih kamera. Od 1949. kada je otvoren pogon u Samoboru, tvornica se razvija u uspješnog i međunarodno prepoznatog proizvođača fotografskog, filmskog i rendgenskog filma.  Njezini su proizvodi podmirivali domaće potrebe, a kvalitetniji dio asortimana plasiran je diljem svijeta. Zapošljavala je stotine kvalificiranih radnika koji su njome samoupravljali do 1991., kada je u Hrvatskoj započeo proces (nerijetko kriminalne) privatizacije. Nakon bankrota zatvorena je 2012.

 

U predavanju će biti riječ o interdisciplinarnom istraživačkom projektu Fotokemika umjetnika Silvestra Kolbasa, te o načelima na kojima je koncipirana dvodijelna izložba predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu i u samoborskoj galeriji Prica. Osebujnost Kolbasovog fotografskog eksperimenta sadržana je u činjenici da su sve fotografije iz serije Fotokemika na kojima portretira napušteni tvornički pogon i predmete u njemu zatečene, snimljene na filmovima proizvedenima toj tvornici, a fotografska povećanja izrađena su na Fotokemikinim fotopapirima. I filmovima i papirima odavno je istekao rok trajanja. Izlaganje stoga osobitu pozornost posvećuje pojmu greške, odnosno fantomske slike.

Projekt Silvestra Kolbasa bavi se odnosom između povijesti i materijalnosti fotografskog medija. U njegovom radu, u sklopu kojeg fotografski medij priča vlastitu priču, materijalnost, odnosno tjelesnost fotografskog medija ukazuje na socijalnu materijalnost. Pritom temporalnost svojstvena fotografiji postaje poprištem refleksije o tranziciji iz socijalizma u ortački kapitalizam.

 

Leonida Kovač povjesničarka je i teoretičarka umjetnosti te kustosica, redovita profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te suradnica na projektu Ekspozicija.

Poveznicu za online predavanje možete dobiti ukoliko pošaljete mail na adresu skrizic@ipu.hr