Izložba “Vidjeti drukčije” u splitskoj Galeriji umjetnina

U Galeriji umjetnina u Splitu 2. rujna otvara se izložba Vidjeti drukčije? Žene i fotografija u Hrvatskoj između 1950-ih i 1970-ih,

čiju koncepciju, postav i tekst u katalogu potpisuje dr. sc. Sandra Križić Roban.

 

Danijela Lušin
Iz serije “Ciglana”, 1974.

 

Za ovu izložbu izdvojeno je pet umjetnica koje su na razne načine bile povezane s Fotoklubom Zagreb. Naime, upravo su fotoklubovi generatori promjena koje su obilježile razdoblje između 1950-ih i 1980-ih godina, koje je u fokusu ove izložbe. Većina njih, poput  Slavke Pavić, Erike Šmider, Danijele Lušin i Ivančice Privore Kurtele, sudjelovala je u radu kluba te osnutku Ženske sekcije 1973. godine, nakon čega je uslijedio niz izložbi na kojima su se skupno predstavile. U istome je klubu osnovna znanja o fotografiji stekla i slikarica Jadranka Fatur, čiji fotografski opus možemo pripisati konceptualnim tendencijama karakterističnima za 1970-e godine. Uz njih, nekoliko je fotokolaža koje su između 1960. i ranih 1970-ih godina izradile samouke autorice Inka Švertasek i Nada Vrkljan-Križić. Ovakav izbor pripomoći će u rasvjetljivanju pozicije žena u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i eksperimentima u području fotografije te će potaknuti istraživanja o onome što su o ženama s kamerom u rukama govorili drugi. Je li način kako su snimale specifičan za “ženski pogled”, ili iza objektiva ipak ne postoje rodne razlike?

 

Više podataka o izložbi pročitajte u najavi. Nakon Splita, izložba će u studenom biti postavljena i u Narodnom muzeju u Zadru.