Održan znanstveni kolokvij uz gostovanje Liz Wells

U sklopu projekta Ekspozicija na Institutu za povijest umjetnosti 27. travnja gostovala je jedna od najvažnijih međunarodnih teoretičarki fotografije Liz Wells. Kustosica, autorica, urednica i predavačica, Wells je s članovima tima sudjelovala na znanstvenom kolokviju, u sklopu kojeg je raspravljala o temeljim smjerovima projektnih istraživanja – povijesnom i teorijskom.

Nakon razgovora i zaključnog komentara o projektu i njegovom daljnjem odvijanju, Wells je održala javno predavanje naslovljeno “Critical Environments: Photography as an Agent for Change”, u kojem je ukazala na posljedice djelovanja ljudi na krajolik. Referirala se osobito na suvremene fotografske tendencije vezane uz fotografiju krajolika, naglasivši pojedine vrijedne umjetničko-istraživačke doprinose na koje je tijekom svog djelovanja naišla. Uz ostalo, pokazala je i rezultate pojedinih kustoskih koncepcija koje je osmislila tijekom posljednjih godina, a u kojima je integrirala znanja i pokazala načine kako popularizirati istraživački rad. Njezino sudjelovanje na znanstvenom kolokviju osobito je važno zbog jednog od ciljeva projekta – kurikuluma o fotografiji, u kojem će se objediniti raznovrsna iskustva stečena tijekom ovog razdoblja.

Uz ostale aktivnost, Liz Wells posjetila je Hrvatski državni arhiv, gdje je prisustvovala  promociji knjige dr. sc. Hrvoja Gržine.

Liz Wells urednica je nekoliko važnih fotografskih zbornika, uz ostalo The Photography Reader i The Photography Culture Reader (2019; 2003 1. izdanje.) te Photography: A Critical Introduction (2021, 6. izdanje), prevedenih na više svjetskih jezika. Jedna je od urednica međunaordnog znanstvenog časoisa photographies, koje objavljuje Routledge. Wells je profesora emerita iz područja kulture fotografije (Faculty of Arts, Humanities and Business, University of Plymouth, UK, a Sveučilište u  Gothenburg, Švedska, 2017. godine dodijelilo joj je počasni doktorat.