Najava radionice: Reprezentacija ljudskog tijela, bolesti i invalidnosti na primjerima medicinske fotografije u Hrvatskoj u prvoj polovini dvadesetog stoljeća

Medicinska fotografija u današnje vrijeme uobičajeno podrazumijeva visokotehnološku dijagnostiku poput scintigrafije, magnetske rezonancije ili kompjutorizirane tomografije. U ovoj radionici, pak, naglasak će biti na drugačijoj upotrebi fotografije u medicini – onoj koja se ne koristi za analizu pojedinačnih organa, nego onoj koja reprezentira i koja u tom smislu ima mnogo više dodirnih točaka s antropologijom. Drugim riječima, bavit ćemo se pitanjem kako je ljudsko tijelo prikazivano, s kojom svrhom te kako se taj prikaz mijenjao ovisno o namjeni i vremenu nastanka. U tu svrhu koristit će se rijetka fotografska dokumentacija u području medicine iz prve polovine dvadesetog stoljeća. Prvi serijal fotografija kojima ćemo se baviti uključuje fotografije invalida koje je dao izraditi pionir hrvatske ortopedije Božidar Špišić u razdoblju od 1915. do 1917. godine. Na odabranim primjerima od sveukupno 102 fotografije objavljene u knjizi Kako pomažemo našim invalidima, koje prikazuju sve faze rehabilitacije ratnih vojnih invalida, prodiskutirat će se reprezentacija invalidnosti, transformacija ozlijeđenog tijela te značaj rehabilitacije tijela za društvo u cjelini, osobito u kontekstu socijalno-medicinske ideologije toga vremena. Drugi serijal fotografija koji ćemo analizirati naziva se Stambena bijeda u Zagrebu, a nastao je 1924. godine pod vodstvom liječnika Vladimira Ćepulića, zapaženog borca protiv tuberkuloze. Fotografije prikazuju pacijente oboljele od tuberkuloze, interijere njihovih domova, među kojima se ističu tzv. vagonaški stanovi, te posjete medicinskih djelatnika. Na tim fotografijama propitat će se epistemološka shvaćanja tuberkuloze u međuratnom razdoblju, strategije reprezentacije bolesnika, važnost fizičkog okoliša te nadzor nad bolesnicima u svrhu medicinske kontrole populacije. Konačno, prikazat će se izabrane fotografije medicinske kazuistike iz Liječničkog vjesnika, službenog glasila Hrvatskoga liječničkog zbora, s naglaskom na prikaze ekstremnih patologija i na temporalnost fotografije te na korištenje fotografije kao strategije za afirmaciju medicinskih specijalnosti.

Voditelj radionice bit će povjesničar medicine dr. sc. Martin Kuhar, dr. med., znanstveni suradnik u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Radionica je otvorena za studente povijesti umjetnosti, antropologije, etnologije, medicine i drugih srodnih struka. Radionica će se održati sredinom prosinca (datum ćemo javiti naknadno). POželjno je da se zainteresirani jave mailom i potvrde svoj dolazak.

 

Voditelj: dr. sc. Martin Kuhar, dr. med.

Odsjek za povijest medicinskih znanosti

Zavod za povijest i filozofiju znanosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Ante Kovačića 5

10000 Zagreb