Radionica o pohrani istraživačkog materijala

U sklopu projekta 10. 6. 2020. održana je online radionica koje su priredile i vodile Marijana Glavica i Iva Melinščak-Zlodi, djelatnice Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Cilj radionice bio je doznati što više informacija kako bi se odlučilo o najprikladnijem načinu pohrane istraživačkog materijala u sklopu Hrvatskog arhiva istraživačkih podataka, trajno dostupnog zainteresiranoj stručnoj i široj zajednici.

Na radionici je predstavljen sustav digitalnih repozitorija Srca, pri čemu postoji više opcija koje je moguće donekle oblikovati prema specifičnim potrebama i dodjeljivati nazive koje želimo. Za vrijeme prezentacije učinilo nam se da je prikaz kolekcije manjkav prema onome što smo zamislili kao idealnu inačicu. Posebna je pozornost posvećena pitanjima autorskih prava, osobito jer je u jednom dijelu riječ o materijalu koji je dio arhiva ustanova (Institut za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, HAZU – Hrvatski muzej medicine i farmacije, i dr.).

Kod odlučivanja o primjerenom rješenju pri otvaranju novog repozitorija treba voditi računa o mogućnostima pristupa dokumentima i ograničavanju unosa samo na članove projekta, uz uvjet da se zadrži integritet ustanova iz kojih dolazi materijal. Postavilo se pitanje osnutka “virtualne ustanove” kojoj bi pripadali članovi projekta bez obzira na matičnu ustanovu u kojoj su zaposleni, ali ova opcija još uvijek ne postoji, a za njezin razvoj treba računati više mjeseci.

Drugo otvoreno pitanje bilo je jesu li postojeći oblici unosa odgovarajući za vrstu građe predviđene za pohranu  tijekom projekta. Osim toga, razgovaralo se o vidljivom i “skrivenom” dijelu baze, pri čemu je opcija da su vidljivi meta-podaci, dok se za same dokumente mogu odrediti parametri vidljivosti/dostupnosti. Odlučeno je da se zbog prirode fotografskog materijala u sklopu projekta priredi radionica o autorskim pravima.