Istraživačko-umjetnička izložba “Fotokemika” Silvestra Kolbasa

Krajem 2020. godine, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je istraživačko-umjetnička izložba Fotokemika Silvestra Kolbasa, a koja je bila predmetom istraživanja dr. sc. Leonide Kovač, kustosice izložbe i suradnice na projektu Ekspozicija.

 

Izložba Silvestra Kolbasa svojevrsni je hommage tvornici fotografskih materijala Fotokemika, nekoć najznačajnijoj fotokemijskoj industriji na prostoru jugoistočne Europe, koja je obilježila fotografsku scenu druge polovine 20. stoljeća na prostorima Hrvatske i Jugoslavije. Na originalnim Fotokemikinim filmovima različite starosti, formata, osjetljivosti i namjena Kolbas bilježi zapuštene i urušene ostatke tvorničkih pogona u Samoboru te zatečene ostatke tvorničkog inventara. Za potrebe snimanja prostorije tvornice pretvara u provizorni foto studio, a negative povećava na Fotokemikinom fotopapiru nabavljenom s raznih strana, dijelom i pronađenom u jednoj od oronulih tvorničkih prostorija. Izložbeni prostor slijedom dugogodišnjeg istraživanja, pretvoren je u privremeni arhiv ostataka onoga, na što je Kolbas naišao obilazeći godinama bivši pogon u Samoboru. Onaj zagrebački odavno je srušen, a bilo koja pomisao na ono što je Fotokemika proizvodila i što je značila, naprosto je nestala iz javnog diskursa.

 

   

Fotokemika Silvestra Kolbasa istovremeno je umjetnički i istraživački projekt, koji uključuje arhivsko i terensko, in situ istraživanje istoimene tvornice u maniri industrijske arheologije, ali i svojevrsnu autorovu introspekciju, povratak u vlastite fotografske početke. Kolbasov rad uključivao je i pronalaženje i pribavljanje Fotokemikinog fotografskog materijala koji mu je u vrijeme kada se počeo baviti fotografijom bio jedini dostupan, a danas ga je vrlo teško nabaviti. Ono što plijeni pažnju je slojevitost projekta, činjenica da se Kolbas ne zadržava na slikovnim (pa i slikovitim) efektima napuštenog prostora, nego iz njega crpi energiju, u mraku pronalazeći dovoljno svjetla da onaj sebaldijanski trag, o kojem piše kustosica izložbe Leonida Kovač, pronađe svoj put u sadašnjost.

O procesu rada Kolbas kaže: ”Počeo sam redovito dolaziti i fotografirati dijelove tvornice, najčešće sam. Nešto je bilo u tom prostoru što me privuklo i navelo da se u njega vraćam. Ni sam posve ne razumijem razloge koji su me naveli na to. Možda sam tražio odgovore o tvornici, a možda i odgovore na svoja intimna pitanja koja nisam znao ni postaviti. I tako je rad na filmu stao, a ja sam našao svoju fotografsku temu. Prvi put osjećam se poput umjetnika koji ima svoj atelje, a koji mu istodobno služi i kao motiv.”

S obzirom da je većini fotomaterijala koje je pribavio istekao rok trajanja, Kolbasovi fotografski postupci poprimili su karakter eksperimenata s neizvjesnim ishodom. Uslijed različitih reakcija fotomaterijala isti motivi na fotografijama se pojavljuju u različitim varijacijama, a kvaliteta reprodukcije predodređena je kvalitetom emulzije u propadanju. Konačni rezultat je serija fotografija koju čine semantički slojeviti portreti tvornice uništene deindustrijalizacijom koja je obilježila kraj 20. i početak 21. stoljeća.

 

 

 

Silvestar Kolbas: Fotokemika

18. 12. 2020. – 7. 2. 2021. 

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

 

Kustosica izložbe: Leonida Kovač

 

Radno vrijeme:

utorak – petak: 11 – 19 sati, subota – nedjelja: 10 – 14 sati; ponedjeljkom i  blagdanom zatvoreno.

 

Izložba se ostvaruje u suradnji s Galerijom Prica POU Samobor, Trg Matice hrvatske 6, Samobor; 29. 1. – 28. 2. 2021.

Radno vrijeme: utorak – četvrtak: 9 – 14 sati, petak: 13 – 19 sati, subota – nedjelja: 10 – 17 sati, ponedjeljkom i  blagdanom zatvoreno.

 

Ulaz na obje izložbe je besplatan.