Održana čitalačka grupa “Vizualna etnografija – o platonskom odnosu fotografije i antropologije”

Na Odjelu za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru, održana je čitalačka grupa “Vizualna etnografija – o platonskom odnosu fotografije i antropologije”. Ova je čitalačka grupa zamišljena kao radionica-diskusija o odnosu vizualnih sadržaja (poput fotografije i crteža) i antropologije. Tomu se odnosu pristupa vezano uz istraživačku praksu, „teren“ i etnografiju, ali se odnos razmatra i problemski, s nakanom poticanja rasprave i potencijalne veće primjene vizualnog u suvremenoj etnologiji i kulturnoj antropologiji.

Kroz tri odabrana teksta koji problematiziraju korištenje fotografije i crteža u etnografskoj istraživačkoj praksi, sudionici čitalačke grupe upoznat će načine opserviranja, bilježenja i tumačenja svijeta, koji odstupaju od konvencionalnog istraživačkog pristupa koji počiva (isključivo) na tekstu. Studente će se pregledno, kroz primjere i raspravu, upoznati s mogućnostima i aspektima vizualne etnografije – vizualnim medijem (istraživanja) i praksom (spoznavanja).

Čitalačka grupa bazira se na trima znanstvenim/stručnim tekstovima na engleskom jeziku. Razgovor o pročitanim tekstovima će se odvijati na hrvatskom jeziku.

Prije održavanja aktivnosti, studenti su trebali pročitati prva dva naslova, a treći naslov bio je izborni.

https://nonsite.org/the-miracle-of-analogy/

https://www.americananthropologist.org/ethnographic-storytelling/bonanno-drawing-as-a-mode-of-translation 

IZBORNI NASLOV: pink-planning-practicing-visual-ethno-methods.pdf

 

 

Aktivnost se odvijala u okviru HRZZprojekta Ekspozicija: Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas te povodom otvorenja i gostovanja studentske izložbe Kronike jednog projekta, nastale povodom pet godina održavanja terenskoga projekta Pazi što jedeš Laboratorij, na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.

Voditeljica aktivnosti: izv. prof. dr. sc. Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, suradnica HRZZ projekta Ekspozicija: Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas te HRZZ projekta Urbane budućnosti: zamišljanje i aktiviranje mogućnosti u nemirnim vremenima. Suuautorica je knjige Misliti etnografski: Kvalitativni pristupi i metode u etnologiji i kulturnoj antropologiji (Zagreb, 2016.) te autorica knjige Nezaposleni u gradu: antropologija rada i neformalne ekonomije (Zagreb, 2017.).