Usavršavanje doktorandice u Grazu

Od 11. do 20. listopada 2021. godine Lana Lovrenčić, doktorandica na projektu Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas (HRZZ, IP-2019-04-1772), boravila je na usavršavanju u Cameri Austriji u Grazu. Camera Austria jedna je od ključnih organizacija u razvoju i promociji suvremene fotografije, koja je svojim izdavačkim, izložbenim i edukativnim programom oblikovala europsku i svjetsku fotografsku scenu.

Lovrenčić je u okviru programa usavršavanja upoznala arhiv Camere Austrie, metodu njegove obrade i digitalizacije kao i umjetnički projekt zahvaljujući kojemu je kompletna dokumentacija digitalizirana i u formi knjiga dostupna javnosti. Prilikom boravka u Grazu, Lovrenčić je provela istraživanje spomenutog arhiva u odnosu na Petra Dabca i njegovu prisutnost na ondašnjoj fotografskoj sceni od sredine sedamdesetih nadalje, kao i u sudjelovanju u radu Forum Stadtparka, organizacije iz koje se početkom 1980-ih izdvaja Camera Austrija (prvo kroz izdavačke, a sredinom devedesetih i kroz izložbene projekte).

Lovrenčić je obavila i niz razgovora s osnivačima Camere Austrije i Dabčevim bliskim prijateljima Christine Frisinghelli i Manfredom Willmanom, kao dio istraživanja za doktorski rad.