Predavanje Ane Šverko o Nenadu Gattinu i njegovom fotografskom arhivu

Međunarodni institut za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela IIC – Hrvatska grupa organizirao je predavanje dr. sc. Ane Šverko Nenad Gattin i Dioklecijanova palača: fotoarhiv kao čuvar duha mjesta, koje je moderirao dr. sc. Matko M. Marušić.

Polazište dr. sc. Šverko bilo je nekoliko istraživačkih pitanja: kako kroz urednički rad na fotoarhivu graditi priču o gradu? Kako formirati fotoarhiv Dioklecijanove palače u Splitu da bude više od kolekcije slika – ako želimo izgraditi narativ o povijesti njezinih transformacija i postojanosti njezinih povijesnih slojeva? Što ako želimo arhivirati njezine fizičke oblike, ali i njezina neopipljiva značenja – od promjena načina korištenja, do bilježenja dramatičnih igri svjetla i sjene, koji ravnopravno sudjeluju u formiranju duha mjesta kao i njezini fizički atributi? Možemo li kroz fotoarhiv vizualizirati poetiku grada, ali i stvoriti kritički alat za razumijevanje problema koji taj duh ugrožavaju, poput turistifikacije, gentrifikacije, privatizacije javnog prostora?

Na ova pitanja autorica pronalazi odgovore na primjeru vlastitog uredničkog rada na fotoarhivu čuvenog hrvatskog fotografa Nenada Gattina (1930.–1988.) posvećenog Dioklecijanovoj palači u Splitu.

Nenad Gattin je 1960-ih godina snimio prvi sveobuhvatan “portret” Dioklecijanove palače nakon glavnine ekstenzivnih arheoloških radova koji su se u Palači odvijali od 1950-ih godina nadalje, a kada je Dioklecijanova palača uglavnom dobila izgled kojega danas ima. Osobna ostavština Nenada Gattina pohranjena je u Institutu za povijest umjetnosti od 2016., a objedinjava zbirku od oko 23.000 c/b fotografskih negativa, od kojih je oko 400 posvećenih Dioklecijanovoj palači, te fotoalbume, fascikle i registratore s autorskim tekstovima, fotografskim printevima, kontaktima i povećanjima nastalima u drugoj polovici 20. stoljeća.

Kao povjesničarka arhitekture posvećena kako Dioklecijanovoj palači, tako i fenomenu bilježenja prostora kroz različite medije, dr. sc. Šverko sakupila je arhiv vizualnog i tekstualnog materijala o Dioklecijanovoj palači od antike do danas. U predavanju je pokazala kako klasificira i povezuje Gattinove fotografije s komplementarnim materijalima, s fokusom na interpretativni potencijal fotoarhiva.

 

Predavanje je rezultat istraživanja u okviru HRZZ projekta Instituta za povijest umjetnosti Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas, voditeljice dr.sc. Sandre Križić Roban.

 

Predavanje je održano online 24. 2. 2022. u 18.00 sati.

poveznica za uključivanje: https://meet.jit.si/IICCROATIA