Održana radionica o starim fotografskim tehnikama i prezentacija rada s mokrim kolodijem

U sklopu projekta za članove tima 13. 1. 2022. priređena je radionica posvećena starim fotografskim tehnikama. Prvi dio radionice održan je u Hrvatskom državnom arhivu, gdje je dr. sc. Hrvoje Gržina, arhivski savjetnik iz Hrvatskog državnog arhiva, održao predavanje o načinu arhiviranja fotografija snimljenih povijesnim tehnikama, izazovima koje ova građa postavlja pred istraživače, te o načinima čuvanja i digitalizacije, zahvaljujući čemu određen dio arhivske građe može jednostavnije i brže biti dostupan istraživačima i drugim zainteresiranm pojedincima.

U nastavku je predavanje održao Bojan Mrđenović, fotograf i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, o upotrebi povijesnih fotografskih tehnika u suvremenoj međunarodnoj umjetničkoj fotografiji.

Drugi dio radionice održan je u fotolaboratoriju Instituta za povijest umjetnosti 25. 2. 2022. Tom prilikom Vjeran Hrpka, docent na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost  pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, demonstrirao je rad u tehnici mokrog kolodija, snimanje srednje- i velikoformatnom kamerom i pokazao što je sve moguće postići tehnikom koja je izumljena polovicom 19. stoljeća, ostajući u upotrebi narednih pedesetak godina.

Ovom radionicom suradnici na projektu stekli su uvid u pojedine stare fotografske tehnike te se pobliže upoznali s, za današnje pojmove, kompliciranim i dugotrajnim postupkom snimanja u tehnici kolodija, a što je doprinijelo razumijevanju vremena kao jednog od ključnih elemenata u nastanku fotografije.