Rasvijetljena soba – izložba posvećena ženskoj fotografskoj praksi u Hrvatskoj

Osmišljena u dva dijela, izložba Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 24. 10. do 3. 12. 2023., dok će se Rasvijetljena soba – Konflikt održati u Etnografskom muzeju u razdoblju od  26. 10. do 25. 11. 2023. Interes  njezine autorice dr. sc. Sandre Križić Roban usmjeren je na povijesne okolnosti ženske fotografije uvjetovane društvenim kontekstima koji su često bili (te još uvijek jesu) represivni spram žena. Njezino višegodišnje istraživanje, koje je prethodilo izložbama, dio je projekta Ekspozicija. Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas koji se provodi na Institutu za povijest umjetnosti uz financijsku podršku Hrvatske zaklade za znanost (IP-2019-04-1772). Izložbe obuhvaćaju 56 fotografkinja predstavljenih putem fotografija, snimki objavljenih u časopisima i publikacijama, a njihovi su radovi posuđeni iz brojnih hrvatskih muzeja i srodnih institucija kao i od samih umjetnica te pojedinaca koji skrbe o njihovim ostavštinama.

Istraživanjem njihove vizualne percepcije i politike gledanja stekli su se uvjeti predstavljanja ženske fotografske prakse u Hrvatskoj i njihove osobite rasvijetljene sobe u kojoj nastaju fotografije koje na inovativan i intrigantan način doprinose promjeni paradigme o tzv. “ženskim” temama. Odnos prema tijelu, rodna pitanja, socijalno angažirane teme, dokumentarizam, snimanje u javnom prostoru, eksperimenti sa svjetlom kao i konceptualna promišljanja umjetničkog jezika samo su neki od aspekata koje je moguće razmotriti kroz žensku fotografsku perspektivu. Zahvaljujući njihovim pojedinačnim i zajedničkim naporima, fotografija snažno ulazi u prostor kulture i umjetnosti, interpretirajući sve zakutke ljudskih djelatnosti. Pritom žene prestaju biti “marginalni sudionici” te se odmiču od tradicionalnih vrijednosnih hijerarhija. Zahvaljujući tim promjenama njihovu povijest prestaje se gledati kao nerelevantnu i nepovijesnu.

Namjera izložbe Rasvijetljena soba je „ukazati na ograničenja unutar kojih se ženska fotografska praksa odvijala, na prepreke koje su pred autorice postavljene, ali i na važnost i širinu značenja fotografije kao jedinstvenog medija o kojem ovisi znanje o kolektivnom i individualnom kontekstu. Pritom ova izložba nije ni jedini mogući ni sintezni pregled djelovanja žena u fotografiji, nego pokazuje puteve kojima su se kretale, načine na koje je njihov rad vrednovan ili na kraju zaboravljen pa i odbačen.” Izložba Rasvijetljena soba – Konflikt u Etnografskom muzeju je pak u izravnom odnosu s četvrtim izdanjem međunarodne konferencije Fast Forward: Women in Photography koja se održava 16. i 17. studenoga 2023. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Naime, konferencija posvećena temi ŽENE, FOTOGRAFIJA, KONFLIKT predstavit će načine kako su fotografkinje djelovale u ratnim situacijama i drugim kriznim stanjima, na što se nadovezuje odabir umjetnica obuhvaćenih izložbom Konflikt, a čiji fotografski govor pridonosi cjelovitijem razumijevanju ženskog načina gledanja. Konferenciju sazivaju Anna Fox (UCA, University for the Creative Arts) i Maria Kapajeva (UCA/EKA, University for the Creative Arts), Val Williams (LCC/UAL, London College of Communication, University of the Arts London), Nestan Nijaradze (Tbilisi Photo Festival) i Sandra Križić Roban (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb).

 

Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj

Tehnički muzej Nikola Tesla

10. – 3. 12. 2023.

Rasvijetljena soba – Konflikt

Etnografski muzej

10. – 25. 11. 2023.

Organizator izložbi

Umjetnički paviljon u Zagrebu

Trg kralja Tomislava 22, Zagreb

 

Istraživanje, izložbena koncepcija, odabir radova i uvodni tekst

Sandra Križić Roban

Prostorna koncepcija i likovni postav izložbi

Mirna Horvat

 

Kustosica izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Umjetnički paviljon)

Jasminka Poklečki Stošić

Kustosica izložbe u Etnografskom Muzeju (Umjetnički paviljon)

Irena Bekić

 

Financijska i organizacijska podrška

Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Akademija dramskih umjetnosti, Zagreb

Hrvatski fotosavez, Zagreb

Ured za fotografiju, Zagreb

Turistička zajednica grada Zagreba, Zagreb

Hrvatska zaklada za znanost

 

Izložba je sufinancirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba.