Objavljena knjižica studentske radionice “Etika fotografske reprezentacije”

Radionica Etika fotografske reprezentacije dio je aktivnosti projekta Ekspozicija – Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas, namijenjenih ponajprije studentima Akademije likovne umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta (osobito povijesti umjetnosti te etnologije i kulturne antropologije). Radionica se održala u nekoliko termina uživo, kao i putem online susreta. Završna prezentacija studentskih istraživanja održana je 12. 9. 2020. na Institutu za povijest umjetnosti, nakon čega su polaznici razradili svoje teze, koje su naposljetku objavljene u ovoj publikaciji. Praktičan rad i diskusije provodili su se kroz analizu medijskih objava, umjetničkih postupaka i društvenog utjecaja tako kreiranih narativa. Cilj radionice je podizanje vizualne pismenosti i razvijanje etički osviještenih načina reprezentacije.

U radionici su sudjelovali Sara Kišević, Sonja Bakota, Luka Pešun i Maja Drobac, a osmislila ju je i vodila dr. sc. Sandra Vitaljić.

Na samoj radionici te naknadnim radom s tekstovima tema etičnosti fotografske reprezentacije obrazložila se kako u fotografiji diseminiranoj u javnim medijima (tiskanim i emitiranim), tako i u radovima umjetnika koji se izražavaju u mediju fotografije. Kroz niz studija slučaja iz hrvatskih i svjetskih medija razmotrilo se kako medijski narativi oblikuju javno mnijenje i u kakvom su odnosu reprezentacija i ljudsko dostojanstvo, osobito kad je riječ o fotografijama patnje i prikazu ranjivih skupina.

 

 

 

 

 

 

Digitalnu verziju knjižice možete preuzeti ovdje: ekspozicija radionica online 1-2